- De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is “zeer bezorgd” over de hoge inflatie en de gevolgen daarvan voor huishoudens.
- In een interview met RTL zegt hij dat de overheid nog meer kan doen om huishoudens te ondersteunen.
- De OPEC stelt intussen dat het verhogen van de olieproductie niet helpt om de brandstofprijzen aan de pomp te verlagen.
- Lees ook: Consumenten geven fors meer uit, ondanks hoge inflatie, zegt ABN Amro: baanzekerheid houdt moed erin
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is “zeer bezorgd” over de hoge inflatie en de gevolgen van de sterk stijgende prijzen voor huishoudens. Met name brandstof en voedsel zijn flink in prijs gestegen door de oorlog in Oekraïne. Dat zei hij tegen televisiezender RTL.
Scholz meldde dat de overheid nog meer kan gaan doen om huishoudens te helpen met de hoge inflatie, die de koopkracht ondermijnt.
Scholz stelde dat het Duitse parlement snel zal instemmen met een pakket aan noodmaatregelen om burgers te helpen. Het gaat bijvoorbeeld om een verlaging op de brandstofaccijns, eenmalige betalingen aan gezinnen en goedkoper openbaar vervoer.
Volgens Scholz staan relevante overheidsinstellingen klaar om snel geld over te maken aan huishoudens. De regering blijft de situatie volgen en kan extra stappen zetten om mensen te helpen met de hoge inflatie, stelde hij.
OPEC: hogere productie helpt niet om de brandstofprijzen te verlagen
Een hogere olieproductie door de landen van oliekartel OPEC zal niet helpen bij het verlagen van de brandstofprijzen aan de pomp. Volgens de ministers van verschillende OPEC-landen is er namelijk te weinig raffinagecapaciteit om de ruwe olie te verwerken tot brandstof.
Olieminister Abdulaziz bin Salman van Saudi-Arabië stelde op een bijeenkomst in Bahrein dat er onvoldoende raffinagecapaciteit is om de huidige vraag naar brandstof aan te kunnen. Dit zal volgens hem ook gelden voor de zomerperiode wanneer de vraag naar brandstof verder stijgt, bijvoorbeeld omdat dan meer wordt gevlogen met vliegtuigen en mensen de auto pakken om op vakantie te gaan.
Hij spreekt van een "fysiek obstakel dat geen olieproducent kan oplossen". Zijn collega uit Bahrein verklaarde dat er ook geen nieuwe raffinagecapaciteit aankomt. "Zelfs al zou je meer olie oppompen dan zijn er niet meer raffinaderijen."
De OPEC is samen met bondgenoten als Rusland wel de olieproductie geleidelijk aan het opvoeren. Vanwege de oorlog in Oekraïne willen westerse landen hun afhankelijkheid van Russische olie tegengaan. Dat heeft geleid tot hogere olieprijzen. De olieminister van Irak verklaarde dat de OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, voor stabiliteit op de oliemarkt heeft gezorgd.